20.12.2013

Här receptet på min födelsdagstårta.

 

Vit chokladmoussetårta

 Browniebotten

90 gram smör
100 gram mörk choklad av bra kvalité
1 ägg
1 äggula
2 dl socker
1,5 dl mjöl 
1/2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker

Gör såhär:
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
- Smält smöret och lägg i den grovt hackade chokladen och låt den smälta.
- Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
- Blanda i smörchokladen och de torra ingredienserna.
- Fördela smeten i formen och grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Låt kakan svalna helt i formen. 


Vit chokladmousse
300 gram vit choklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde

Gör såhär:
- Smält chokladen i ett vattenbad.
- Rör tills den är slät och häll sedan över chokladen i en bunke.
- Vispa grädden medan chokladen svalnar något.
- Vispa ner äggulor i chokladen – en i taget – och rör ner grädden i smeten.
- Bred smeten över browniebotten och slå formen HÅRT i bänken några gånger
  tills du inte ser bubblor som kommer till ytan och går sönder. När bubblorna
  slutat komma så är smeten jämnt fördelad i formen.
- Ställ i frysen några timmar eller till nästa dag.


Hallongele
250 g frysta hallon
2,5 dl vatten 
Socker efter smak 
5 st gelatinblad 

Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Häll hallon, vatten och önskad mängd socker i en kastrull och koka upp.
- Sila bort hallonkärnorna och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills gelatinet smält.Låt svalna helt. (hallongelén skall vara rinnande då den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen. Om den stelnar innan, värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen.)


Dekoration
För att få chokladkanten runt om tårtan gjorde jag såhär:
- Mät runt tårtan för att veta hur lång plastremsa som behövs. (lägg på nån/några cm extra så det säkert går runt.
- Tejpa ihop overheadpapper till en lång remsa.
- Värm upp ca 150g mörk choklad i ett vattenbad
- Ringla sedan ut den smälta chokladen på plastremsan. När det fått stelnat lite grann (bara så det inte är jättevarmt och rinnande) fäst remsan kring tårtan.
- Ställ in tårtan i frysen i några minuter så chokladen får stelna ordentligt.  
- Lägg färska hallon i mitten på tårtan

Tips!! När tårtan stått i frysen i minst 6 timmar och den vita chokladmoussen stelnat ordentligt är det bra att förvara tårtan i kylskåp. Browniebottnen blir väldigt hård när den är fryst. 
 

RSS 2.0